top of page
Search

Τι ρόλο παίζει η συζυγική μας σχέση στη ζωή των παιδιών;

  • ritatoli
  • Nov 5, 2015
  • 2 min read

Updated: Feb 25, 2021

Όπως επισημαίνεται σε ένα πρόσφατο άρθρο από τον Carr (2014) για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ζεύγους, οι συζυγικές σχέσεις που εξασφαλίζουν αμοιβαία ικανοποίηση έχουν συσχετιστεί με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, μακροβιότητα, καλύτερες γονεϊκές πρακτικές και παιδιά που αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο και προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον τους.

Είναι αναμενόμενο ότι η σχέση των γονέων παίζει βασικό ρόλο για την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού αφού καθορίζει σημαντικά το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Μια καλή συζυγική σχέση σημαίνει καλή επικοινωνία, ισορροπία στην ανάθεση των ρόλων σχετικά με την ανατροφή του παιδιού αλλά και την λειτουργία του σπιτιού, περισσότερες ευκαιρίες για κοινό ελεύθερο χρόνο, ευχάριστες δραστηριότητες και θετικά συναισθήματα.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι καλή συζυγική σχέση δεν είναι αυτή που δεν έχει προβλήματα, αυτό άλλωστε θα ήταν μη ρεαλιστικό. Καλή συζυγική σχέση είναι αυτή στην οποία υπάρχουν συστηματικοί θετικοί τρόποι να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες. Μια σχετική έρευνα έδειξε ότι οι κοινοί, ‘δυαδικοί’ τρόποι αντιμετώπισης δυσκολιών σχετίζονταν με καλύτερη ποιότητα γάμου και αυξημένο αίσθημα συντροφικότητας. Οι δυαδικοί τρόποι αντιμετώπισης δυσκολιών ουσιαστικά είναι το να λειτουργεί το ζευγάρι, ως επί το πλείστον, συλλογικά δηλαδή ανταλλάσσοντας απόψεις, εκφράζοντας συναισθήματα (ακόμα και αν είναι αρνητικά), κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις, δίνοντας σημασία και διευθετώντας τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα, περνώντας κοινό ελεύθερο χρόνο. Αντίθετα, μη εποικοδομητικοί τρόποι διαχείρισης προβλημάτων είναι ο σαρκασμός, η απαξίωση, η απομόνωση ή η καταναγκαστική βοήθεια.

Οι παραπάνω μέθοδοι αντιμετώπισης δυσκολιών, πέρα από το ότι συμβάλλουν στην υγιή σχέση του ζευγαριού και στην καλή γονεϊκή λειτουργία του, θέτουν ένα πολύ καλό παράδειγμα για τα παιδιά της οικογένειας. Μαθαίνουν από νωρίς την επικοινωνία και θετικούς τρόπους να ξεπερνούν τις δυσκολίες και κατά συνέπεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες ως ενήλικες να έχουν καλές σχέσεις με τους γύρω τους.

Το προαναφερθέν άρθρο είναι το εξής:

A. Carr (2014). The evidence base for couple therapy, family therapy and systemic interventions for adult-focused problems. Journal of Family Therapy, 36, 158-194.

 
 
 
Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page