top of page

Στήριξη και προσαρμογή των παιδιών κατά την περίοδο των διαδικτυακών μαθημάτων

Για μια ακόμη φορά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια αφύσικη καθημερινότητα λόγω του COVID-19 και είναι λογικό να ανησυχούμε για την σχολική πρόοδο αλλά και την συναισθηματική υγεία των παιδιών μας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες.



  • Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια ακόμα κι αν δεν βγαίνουμε από το σπίτι. Για παράδειγμα, ξυπνάμε και αλλάζουμε τις πιτζάμες με ρούχα ώστε το σώμα να προετοιμαστεί για δραστηριότητα. Έχουμε συγκεκριμένες ώρες για γεύματα και δεν τσιμπολογάμε καθόλη την διάρκεια της μέρας παράλληλα με άλλες δραστηριότητες. Θέτουμε μια ώρα για ύπνο για το κάθε παιδί ανάλογα την ηλικία του ώστε να μην απορρυθμιστεί ο κύκλος του ύπνου. Τα σαββατοκύριακα το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό και ο ελεύθερος χρόνος είναι επόμενο να αυξηθεί.

  • Ένας επιπλέον τρόπος απασχόλησης για τα παιδιά αυτή την περίοδο που θα βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι είναι και οι δουλειές του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορούν να αναλάβουν το καθάρισμα ενός χώρου του σπιτιού, να φτιάξουν τη λίστα για τα ψώνια ή να προσφέρουν βοήθεια στο μαγείρεμα. 

  • Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι χρειάζονται συχνή σωματική άσκηση, καθώς βοηθάει στην συγκέντρωση και την ρύθμιση του συναισθήματος. Εκτός από το να τους ενθαρρύνουμε καθημερινά για εξόδους με σκοπό το περπάτημα ή άλλη σωματική άσκηση, μπορούμε να τους καλέσουμε σε οικογενειακή άσκηση με την βοήθεια ενός από τα βίντεο που είναι διαθέσιμα στο ίντερνετ ή να παίξουμε ένα οικογενειακό παιχνίδι που εμπεριέχει κίνηση (π.χ. μπάσκετ στην αυλή). 

  • Θα χρειαστεί αυτή την περίοδο να δείξουμε ευελιξία στην αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά, μιας που είναι ένας βασικός τρόπος επικοινωνίας με τους συνομηλίκους τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλουμε ένα ανώτατο όριο στην υπερβολική χρήση. Μια εναλλακτική στο να κάνουμε παρατηρήσεις για την χρήση του κινητού ή του υπολογιστή είναι να σκεφτούμε μια αφορμή για να διακόψει προσωρινά, π.χ. να ζητήσουμε βοήθεια σε μια δουλειά.

  • Είναι σημαντικό να μην θεωρήσουμε ότι με το να είμαστε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά αυτόματα καλύπτεται η ανάγκη τους για αλληλεπίδραση με τους γονείς. Θα πρέπει να βρούμε ευκαιρίες για 'ποιοτικό' χρόνο ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία.

  • Η περίοδος των διαδικτυακών μαθημάτων θα είναι μια σημαντική αλλαγή στην ρουτίνα τους κι αυτό είναι πιθανό να τους προκαλέσει δυσφορία που θα την εκφράσουν είτε με νευρικότητα και αρνητική διάθεση είτε με αποστασιοποίηση. Θα χρειαστεί ως γονείς να δείξουμε ανοχή στις συναισθηματικές διακυμάνσεις και να αντιδράσουμε με ψυχραιμία στις συμπεριφορές τους. Είναι επίσης πιθανό, να νιώσουν την συναισθηματική δυσφορία ως σωματική ενόχληση και να παραπονεθούν για πονοκέφαλο, πονόκοιλο, αυξημένη κούραση. Προσπαθούμε σε πρώτη φάση να τα καθησυχάσουμε χωρίς να δείξουμε άγχος και να προτείνουμε κάποιους τρόπους για χαλάρωση προτού επιστρέψουν στην σχολική εργασία τους.

  • Θα ήθελα να κλείσω τα παραπάνω με κάτι που διάβασα πρόσφατα: "Η αισιοδοξία και το χαμόγελο μαθαίνονται και είναι δωρεάν!". Ας προσπαθήσουμε όλοι να δείξουμε στα παιδιά ότι ακόμα και στα δύσκολα ο άνθρωπος μπορεί να τα βγάλει πέρα και να βρίσκει ευκαιρίες για όμορφες στιγμές. 



Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page