top of page

Ιδέες για ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό καλοκαίρι

Όσα σκαμπανεβάσματα κι αν κάνει ο καιρός, το καλοκαίρι είναι σίγουρα πολύ κοντά μας! Μικροί και μεγάλοι έχουμε αρχίσει να το σκεφτόμαστε και πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους μετά το κλείσιμο του σχολείου.

Σίγουρα πρωταρχική ανάγκη για ένα παιδί είναι να ξεκουραστεί και να ξεφύγει από τα πλαίσια του προγράμματος. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην βρεθεί από το ένα άκρο στο άλλο, όπου θα κυλάνε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς δραστηριότητες και κάποια προγραμματισμένη απασχόληση. Τα παιδιά, ειδικότερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, δεν θα μπορέσουν να οργανώσουν το χρόνο τους και υπάρχει ο κίνδυνος να τον αναλώσουν αποκλειστικά στα ηλεκτρονικά μέσα. Επομένως, θα ήταν καλό να βάζαμε από την αρχή σαφή όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως η τηλεόραση, οι υπολογιστές και τα κινητά, και να σχηματίζαμε ένα χαλαρό πρόγραμμα με δραστηριότητες τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και ένα ημερολόγιο τοίχου όπου θα σημειώναμε τι έχουμε προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Έτσι τους δίνουμε έναν τρόπο να ελέγχουν μόνα τους τι πρόκειται να κάνουν χωρίς να ρωτούν συνέχεια τον γονιό. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί ώστε να αισθάνονται ασφάλεια, ακόμα και αν διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα τις μέρες των διακοπών.

Ο προγραμματισμός σίγουρα θα βοηθήσει κ εμάς τους ίδιους μιας που σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να κρατήσουμε θέση σε ειδικές εκδηλώσεις ή εργαστήρια για παιδιά ή να οργανώσουμε κάτι με την κατάλληλη παρέα. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε για εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα από τους εξής ιστότοπους

Ένας επιπλέον τρόπος να μπει μια δομή στην καθημερινότητα του παιδιού το καλοκαίρι είναι το να του αναθέσουμε μικρές δουλειές σπιτιού. Η φροντίδα των βασικών αναγκών μας και του χώρου μας είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής του ενήλικα και χρειάζεται να έχουμε εκτεθεί σε αυτό από νωρίς έτσι ώστε να είμαστε εξοικειωμένοι όταν θα χρειαστεί να αναλάβουμε τέτοιες ευθύνες. Τα παλιότερα χρόνια κάτι τέτοιο γινόταν με το να βρίσκουν τα παιδιά μια ευκαιριακή απασχόληση κατά τους θερινούς μήνες με ένα μικρό χαρτζιλίκι. Κάποιοι δούλευαν σε συνοικιακά μαγαζιά, άλλοι βοηθούσαν στην επιχείρηση του γονιού ή κάποιου θείου. Αυτό ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί στις μέρες μας αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με την ανάθεση ευθυνών μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο όχι απλά θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ανεξαρτησίας και την ωρίμανση των παιδιών αλλά θα τους δώσουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση καθώς θα νιώσουν ότι τα κατάφεραν σε κάτι σημαντικό και ότι μας βοήθησαν.

Η δραστηριότητα που δεν θα έπρεπε να λείψει από τη λίστα κανενός γονιού είναι το ελεύθερο παιχνίδι. Είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που σκεφτόμαστε για το παιχνίδι, όπως τα επιτραπέζια, το ποδόσφαιρο κτλ. Το παρακάτω βίντεο δείχνει με έναν κωμικό τρόπο πώς το ελεύθερο παιχνίδι έχει υποτιμηθεί στις μέρες μας λόγω της προσπάθειας των γονιών να προστατεύσουν τα παιδιά από πιθανούς κινδύνους.

Το ελεύθερο παιχνίδι έχει μοναδικό κανόνα την σωματική ασφάλεια όσων συμμετέχουν σε αυτό καθώς το παιδί καθορίζει όλα τα υπόλοιπα και λαμβάνει χώρα στο φυσικό περιβάλλον με ακατέργαστα υλικά (π.χ. υφάσματα, κορδόνια, μικρά ξύλα, τελάρα, κουτιά, πέτρες κτλ). Έρευνες έχουν δείξει ότι το φυσικό περιβάλλον, λόγω της ποικιλομορφίας, αποτελεί το ιδανικό ερέθισμα για τη σωματική και νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού. Επομένως, το παιχνίδι σε ένα τέτοιο χώρο πέρα από την αυξημένη σωματική δραστηριότητα προωθεί την ανάπτυξη της φαντασίας και περιέργειας, της ικανότητας για επίλυσης πρακτικών προβλημάτων (μιας που δεν προσφέρεται τίποτα έτοιμο) και της λήψης πρωτοβουλιών.

Τέλος, το καλοκαίρι είναι καλή περίοδος να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε καινούριες χειροτεχνίες και κατασκευές. Ας μη διστάσουν εκείνοι που θεωρούν ότι δεν τα πάνε καλά στις χειροτεχνίες. Είναι καλό για τα παιδιά να μας βλέπουν να δοκιμάζουμε πράγματα κι ας μην τα πάμε τόσο καλά, γιατί μαθαίνουν να τολμούν αλλά και να επιτρέπουν στον εαυτό τους λάθη. Κάτι που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε στο πνεύμα του καλοκαιριού είναι να μαζέψουμε πέτρες ή βοτσαλάκια και να τα βάψουμε με δακτυλομπογιές ή να φτιάξουμε ένα κουτί για το καλοκαίρι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε κουτί (π.χ. από χαρτομάντηλα ή παπούτσια), να το ντύσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε για να συλλέξουμε μικρά αναμνηστικά από διάφορες στιγμές του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο από σινεμά, ένα λουλούδι από μια βόλτα στο πάρκο, ένα κοχύλι από μπάνιο στη θάλασσα κτλ. Εκτός από μια δημιουργική απασχόληση αποτελεί και έναν τρόπο για τα παιδιά να μετατρέψουν τις εμπειρίες σε αναμνήσεις και να τις μοιραστούν με φίλους. Για όσους έχουν τον χρόνο και τη διάθεση, θα ήταν ωραία να δοκίμαζαν ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ με μικρές κατασκευές για τη καλοκαιρινή διακόσμηση ενός χώρου, όπως το παιδικό υπνοδωμάτιο ή το μπαλκόνι. Μια ακόμη όμορφη ιδέα είναι να ξεκινήσει ο γονιός μαζί με το παιδί ένα καινούριο χόμπυ, όπως τα σεμινάρια μαγειρικής, το κολύμπι, ο χορός, εργαστήρι πλεξίματος κτλ.

Σχετικά με την ανάγκη για επανάληψη της διδακτικής ύλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει επανάληψη και δεν είναι πάντα απαραίτητο να καταφύγουμε στο παραδοσιακό τρόπο μελέτης αλλά να χρησιμοποιήσουμε κάτι πιο διασκεδαστικό, όπως το να παίζουμε παιχνίδια με καρτέλες για να εξασκηθούν στην ανάγνωση ή να παίζουμε παιχνίδια με λέξεις (π.χ. βλέπω ένα γράμμα σε μια ταμπέλα στο δρόμο και φτιάχνω μια λέξη που ξεκινάει με αυτό το γράμμα). Αν το συζητήσετε με τον/την εκπαιδευτικό του παιδιού σας θα μπορέσει να δώσει ακόμα περισσότερα παραδείγματα.

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page